Wanneer heeft een prefab aanbouw heipalen nodig?

03 juli 2025

Wil je een prefab aanbouw laten plaatsen, een nieuwe schuur bouwen of misschien zelfs een nieuwe woning? Dan begint het allemaal met een goede fundering. In dit artikel leggen we uit wat heipalen zijn, wanneer je ze nodig hebt en waar je op moet letten.Wat zijn heipalen

Heipalen, meestal gemaakt van hout of beton, worden in de grond geslagen Ze zorgen voor een stevige fundering en helpen om verzakking of scheuren te voorkomen.

Wanneer gebruik je een fundering op palen?

Of je heipalen nodig hebt, hangt af van de bodem en het gewicht van je aanbouw. Ten eerste hangt het af van de bodem. Er zijn verschillende soorten bodems

Zandgrond: deze grondsoort heeft doorgaans een stevige draagkracht. In veel gevallen volstaat een eenvoudige strokenfundering, waardoor heipalen niet altijd noodzakelijk zijn voor kleine projecten.

Klei en veengrond: kleigrond heeft een minder stabiele structuur, terwijl veengrond na verloop van tijd kan inklinken. Deze bodemtypen bieden onvoldoende ondersteuning voor zware bouwprojecten, wat het risico op verzakkingen aanzienlijk vergroot. In dergelijke situaties zijn heipalen vaak essentieel om de fundering op een stabiele onderlaag te versterken.

Het gewicht van een uitbouw is ook veel bepalend zware constructies hebben vaak meer stevigheid om verzakking of scheuren te vorkomen. Een lichte constructie heeft hier minder kans op. Heipalen zorgen ervoor dat het gewicht van de aanbouw wordt overgebracht naar diepere lagen van de grond die meer draagkracht hebben.

In sommige gevallen zijn heipalen niet alleen aanbevolen, maar zelfs verplicht volgens de lokale bouwvoorschriften. Dit hangt samen met de bodemgesteldheid en de gevoeligheid voor verzakkingen. Vooral in gebieden waar woningen al te maken hebben met funderingsproblemen, zoals veengebieden of stadsdelen met een zwakke ondergrond, is de kans groot dat een uitbouw heipalen vereist. Gemeenten kunnen op basis van deze factoren eisen dat een aanbouw op heipalen wordt gefundeerd.

Hoeveel heipalen zijn nodig voor een aanbouw?

Hoeveel heipalen je nodig hebt, hangt af van het ontwerp van de prefab aanbouw en van de bodem. Wij gebruiken de grond gegevens en de informatie van jouw aanbouw om een ontwerp te maken van de fundering.

Gemiddeld zijn er tussen de 2 en 5 heipelen nodig voor een standaard prefab aanbouw. Dan kan je denken aan een aanbouw tussen de 20 en 35m2.

Bij Prefast denken we met je mee om onnodige kosten te voorkomen. Hoe beter de informatie over de grond en de aanbouw, hoe nauwkeuriger berekend kan worden hoeveel heipalen nodig zijn. Met meer dan 15 jaar ervaring, heeft Prefast uitgebreide kennis en kunnen we je optimaal informeren en voorbereiden.

Toekomstige uitbreidingsplannen

Denk je erover om in de toekomst nog verder uit te bouwen? Dan is het slim om daar nu al rekening mee te houden. Met heipalen leg je een sterke basis, waarop je later makkelijker en goedkoper extra verdiepingen of zwaardere constructies toe kunt voegen. Hoewel ze momenteel wellicht niet strikt noodzakelijk zijn, kunnen ze dus een waardevolle investering zijn voor toekomstige bouwprojecten.

Bestaande heipalen

Heb je eerder een uitbouw gehad die inmiddels is gesloopt, en wil je op deze locatie een nieuwe prefab uitbouw laten plaatsen? Dan is het mogelijk dat er nog heipalen aanwezig zijn en er geen nieuwe heipalen geplaatst hoeven te worden. Toch wordt de grond opnieuw onderzocht om toekomstige problemen te voorkomen en te garanderen dat de fundering geschikt is. Mocht de constructie van de nieuwe uitbouw extra ondersteuning vereisen, dan kan alsnog een aanvullende heipaal worden geplaatst.

Prefast heiwerken

De Prefast uitbouw wordt op stalen buispalen geplaatst die afgestort worden met beton. Om de lengte en het aantal heipalen te bepalen, hebben wij een sonderingsrapport nodig, die je eenvoudig op kunt vragen bij jouw plaatselijke gemeente archief. Dit sonderingsrapport geeft ons inzicht in de opbouw en draagkracht van de bodem en vormt de basis voor het bepalen van een veilige en stabiele fundering. Met deze informatie weten we dus exact welk type fundering nodig is. Zo bouwen we niet alleen snel, maar ook duurzaam en veilig.

Na de opdracht vragen we de klant om een sonderingsrapport aan te leveren. Als hieruit blijkt dat de grond anders is dan we eerst dachten, kan dit invloed hebben op de fundering. Soms wordt deze dan duurder, soms juist goedkoper. We bespreken dit altijd duidelijk met de klant voordat we beginnen met bouwen.

Bij Prefast krijg je persoonlijke begeleiding van ervaren specialisten. Wij denken actief met je mee over technische haalbaarheid, slimme oplossingen. Zo ben je verzekerd van een aanbouw van hoge kwaliteit, die tot in detail is doordacht.

Heb je behoefte aan meer informatie en advies? Neem dan gerust contact met ons op. Onze collega’s beschikken over uitgebreide kennis en staan voor je klaar om je te adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie.

Je kunt Prefast bereiken via 085-0043 038 of via info@prefast.nl. Prefast werkt door heel Nederland en komt graag bij je langs. Je kan ook contact opnemen via het contact formelier.

Misschien vind je dit ook interessant

prefab aanbouw specialisten

Wij zijn Frank en Andreas van Prefast.

Wij nemen de telefoon op. Wij beantwoorden uw e-mails. Samen met u bespreken wij de mogelijkheden voor de uitbouw waarvan u droomt.

Wij horen graag van u!

chevron-down