Vergunningen

Wel of niet vergunningvrij bouwen? Hier moet je rekening mee houden.

In het algemeen geldt: als het enkel gaat over het uitbouwen aan de achterkant dan mag je tot 4 meter diep vergunningvrij uitbouwen. In iedere gemeente zijn de afspraken voor het verlenen van een vergunning voor een uitbouw weer anders. Het is daarom goed eerst te kijken wat er in jouw gemeente is afgesproken. 

Wil je een grotere uitbouw of aan de voorkant uitbouwen dan gelden er andere regels. Hieronder hebben we voor jou de meest relevante links verzameld om een goed beeld te krijgen wat er kan en niet kan: 

Hieronder vindt u nog enkele relevante feiten m.b.t. vergunningen.

Algemene uitbouw vergunningsregels 

Wilt u een uitbouw realiseren, dan gelden altijd de volgende algemene vergunningsregels:

  • Het dak van de uitbouw moet plat zijn en u mag er geen dakterras of verdieping op plaatsen.
  • De uitbouw mag nooit 30 centimeter of meer boven de hoogte van de eerste bouwlaag komen.
  • Een uitbouw mag nooit hoger zijn dan vijf meter en nooit dieper dan vier meter.

Is een uitbouw aan de achterkant altijd vergunningsvrij?

Een uitbouw aan de achterkant van een woning is meestal vergunningsvrij. Controleer altijd de vergunningsregels vooraf bij uw gemeente! Voor een uitbouw aan de achterkant gelden - in de meeste gevallen - de volgende vergunningsregels:

  • De uitbouw mag niet over de erfgrens komen.
  • U mag niet uw hele achtertuin volbouwen, hiervoor geldt een bepaald percentage. Dat percentage is onder andere afhankelijk van de grootte van het perceel.
  • Grenst de grond achter uw woning aan een openbaar gebied, dan moet de uitbouw minimaal 1 meter terugspringen.

Uitbouw voorkant nooit vergunningsvrij

Voor een uitbouw aan de voorkant van uw woning heeft u altijd een vergunning nodig. Daarbij gelden enkele extra vergunningsregels:

  • Tussen de erfgrens en de woning moet een strook van minimaal 1,5 meter zitten.
  • De uitbouw mag niet hoger zijn dan de eerste verdieping.
  • Het materiaal en de kleur van de kozijnen en gevels van de uitbouw moeten overeenkomen met de rest van uw woning.

Over Prefast

Prefast is de specialist in prefab uitbouw met de meeste expertise in deze branche. In vijf dagen realiseren wij een uitbouw aan uw woning, van gegarandeerde topkwaliteit. Daarna kunt u direct genieten van uw nieuwe leefruimte.

Heeft u vragen over het vergunningsvrij uitbouwen? Neem contact op!

Wilt u zeker weten of uw uitbouw vergunningsvrij kan zijn? Of heeft u andere vragen over dit artikel, of over onze diensten? Neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Bereken eenvoudig uw (vergunningsvrije) uitbouw

Bent u benieuwd naar de kosten van een prefab uitbouw aan uw woning? Bereken nu eenvoudig en snel zelf de kosten met onze uitbouwconfigurator .

Mantelzorg

Onder voorwaarden kan ook huisvesting in verband met mantelzorg vergunningsvrij zijn. Iemand mag (met zijn of haar levenspartner) wonen in een woning of in een bestaand bouwwerk indien de bewoner zorg verleent of zorg ontvangt van de bewoner van de woning. Dit is alleen onder voorwaarden toegestaan. Daarom kan er door de gemeente gevraagd worden om een verklaring van de huisarts, wijkverpleegkundige of andere instantie waarmee de medische behoefte aan zorg wordt onderbouwd.

N.B. Dit is slechts een verkorte weergave van – in veel gevallen – de meest relevante informatie. Download het PDF bestand voor het complete document.

Bron: www.rijksoverheid.nl/bouwregelgeving 

Wij zijn Frank en Andreas van Prefast.

Wij nemen de telefoon op. Wij beantwoorden uw e-mails. Samen met u bespreken wij de mogelijkheden voor de uitbouw waarvan u droomt.

Wij horen graag van u!

chevron-down